Het beschikken over goed tuingereedschap is al het halve werk. Niet alleen maakt dit je klus gemakkelijker, het werkt ook nog eens een stuk sneller. Maar wat is tuingereedschap nu precies? Nou, dat is elk stuk gereedschap bruikbaar in jouw tuin. Denk zo aan schoppen, maaiers en snoeischaren. Vraag jij je nou af welke tools jij eigenlijk niet mag missen als echte tuinliefhebber? Of hoe je deze tools het beste kunt gebruiken? Lees dan vooral verder, wij behandelen al deze onderwerpen in onze blog!

Enkele soorten tuingereedschappen uitgelicht

Wanneer we spreken over tuingereedschappen doen we dit vaak in categorieën. Deze zullen we even kort uitlichten.

Spade en shop

De spade en shop is vergelijkbaar met een schep, echter pas je beide tools anders toe. Waar je een schep gebruikt voor scheppen, gebruik je een spade juist voor spitten, geulen graven, afsteken en verplaatsen. De rechte kant bovenkant zorgt voor gemakkelijke plaatsing van de voet waardoor dit karwei minder zwaar wordt.

Schoffel

Het schoffelen van je tuin is een must wanneer er onkruid groeit. Deze tool kun je als het ware ‘bezemend’ door je tuin halen. De schoffel snijdt de wortels los en gooit de bovenlaag van de grond overhoop. Zo kan het ongewenste onkruid niet opnieuw wortelschieten.

Hark

Hoewel er veel verschillende soorten harken verkrijgbaar zijn op de markt zijn deze voornamelijk bedoeld voor de volgende klussen: mos en onkruid verwijderen, losliggend gras bij elkaar halen, bladeren verzamelen, zaden inzaaien en hooi verplaatsen. Het verschil? Let hiervoor goed op het aantal punten en het materiaal waar de specifieke hark van gemaakt is.

Snoeischaar en plantenschaar

Het afknippen van je bloemstekken, heggen en boomtakken is een must voor een verzorgde, nette tuin. De snoeischaar helpt om deze takken gemakkelijk en snel af te knippen zonder dat dit veel moeite vergt.

Gazonmaaier

Bij een tuin of grasrijk gebied is een goede gazonmaaier een must. Kijk daarom goed naar de grootte van je tuin en kies voor een handmaaier, elektrische maaier, zittende maaier of robotmaaier.

Enkele voordelen van deze handige tools

Wanneer je beschikt over de juiste tools is het direct makkelijker om je tuin bij te houden. Taken die voorheen lang duurden, denk eens aan het handmatig uittrekken van onkruid, zijn nu in een oogwenk gedaan. Dat maakt het dan ook een stuk makkelijker om jouw tuin overzichtelijk en mooi te houden. En denk eens aan de nieuwste elektrische tools op de markt zoals een robotgrasmaaier. Deze apparaten maaien het gras zelfs voor je, zodat je er geen omkijken meer naar hebt. Het gebruik van de juiste tuingereedschappen is daarnaast ook een stuk veiliger. Deze gereedschappen zijn namelijk ontworpen om de klus te klaren waarvoor jij ze koopt.

Hoe kan ik tuingereedschappen het best gebruiken?

In principe spreken veel standaard tuingereedschappen voor zichzelf, echter elektrische tools kunnen ooit wat ingewikkelder zijn. Wij raden dan ook altijd aan om de bijbehorende handleiding goed te lezen. Houdt het gereedschap te allen tijde buiten het bereik van kinderen én trek de stekker eruit wanneer de tool niet wordt gebruikt.

Er zijn wel enkele tools aanwezig waarbij het verstandig kan zijn om alvorens uit te zoeken wat je er precies mee wil doen. Deze zullen we even bespreken:

De hark

Hoewel het lijkt alsof deze tool voor zichzelf spreekt zijn er veel verschillende variaties van de hark. Het is dus belangrijk om te kijken wat je doel precies is. Zo kun je kiezen tussen een bladhark, grindhark, gazonhark, tuinhark, tuinkrabber of verticuteerhark. Afhankelijk van het doel kies je de juiste tool voor jouw tuin.

De snoeischaar

Om er zeker van te zijn dat je nieuwe snoeischaar door de juiste takken heen knipt is het slim om alvorens de dikte te bepalen. Bij takken tot de 1,5 cm is een snoeischaar voor bloemen voldoende, echter wanneer je takken meer dan 2,5 cm bedragen is een takkenschaar de verstandigere keuze. De juiste snoeischaar voor de juiste takken kopen helpt daarbij ook mee aan de duurzaamheid van het product. Knip je over zijn macht? Dan zul je de snoeischaar sneller weer moeten vervangen.

Het beschikken over het juiste tuingereedschap is erg fijn voor jou als (beginnende) tuinliefhebber. Let echter goed op tijdens de aankoop of je met het juiste gereedschap voor de klus naar huis gaat, vraag eventueel advies online of in de winkel. Zo voorkom je teleurstelling en kun je direct lekker aan de slag!