Zoek planten, artikelen en video's
› Voer de Nederlandse, botanische of streeknaam (deels) in. Plantnaam vergeten? Zoeken met een foto
› Zet uw plantkennis in en help andere tuiniers met het herkennen van een plant.
›› HomeBlog
Afbeelding van Arnold Meulenbelt

Dahlias overwinteren

› 14-11-2010, door Arnold Meulenbelt
Dahlia (Dahlia x hybriden)De beste tijd om Dahlia’s uit de grond te halen is begin december, als het tegen die tijd nog niet echt gevroren heeft kunt u wachten tot de kerst.


Het is voor de winterrust belangrijk dat de bovengrondse delen bevriezen tijdens een nachtvorst. De knollen kunnen vorst van enkele graden zonder problemen doorstaan. Na deze eerste vorst zal de dahlia bovengronds afsterven. Na het afsterven nog een week wachten voordat de knollen opgegraven worden. De knollen slaan nu het reserve voedsel op.

De stengels kunt u tot zo’n 7 cm boven de knol afknippen. TIP: Aan de stengelresten kunt u een etiket met de naam bevestigen. De knollen voorzichtig opgraven met een spitvork en de knollen schoonmaken van aanhangende aarde, niet afspoelen. Beschadigde knollen verwijderen want die gaan rotten. De wonden kunnen namelijk besmet raken met Fusariumschimmels en de knollen ondergaan hierdoor een droge verrotting. Als de knollen schoon zijn kunt u ze op een droge, vorstvrij en luchtige plek drogen op bijvoorbeeld een oude krant. Na enkele dagen zijn de knollen droog genoeg en kunt u de knollen opbergen in bijvoorbeeld een open kartonnen doos.

Bewaren in een niet te vochtige, maar zeker ook niet kurkdroge donkere ruimte met een temperatuur tussen de 5 en 10 graden. Als de knollen tijdens het bewaren duidelijk verschrompelen is de ruimte te droog. In deze ruimte kunnen de knollen blijven tot half mei, om dan weer geplant te worden. Knollen die rond die tijd nog geen tekenen van leven vertonen (uitlopende stengels) kunt u een nacht te weken leggen in een emmer met water.

Lees ook het artikel Bloembollen in de herfst. Bloembollen die in het voorjaar zullen bloeien, worden in het najaar geplant.

Gerelateerde artikelen en video's

Alle artikelen van tuinsms

Bekijk de volledige lijst van artikelen van tuinsms.
Advertenties