Zoek planten, artikelen en video's
› Voer de Nederlandse, botanische of streeknaam (deels) in. Plantnaam vergeten? Zoeken met een foto
› Zet uw plantkennis in en help andere tuiniers met het herkennen van een plant.
›› HomeBlog
Afbeelding van Arnold Meulenbelt

De bladeren van mijn druif vervormen of bobbelen, wat is dit

› 12-6-2011, door Arnold Meulenbelt
Deze misvormingen heeft de druif waarschijnlijk te danken aan de activiteiten van mijten, de druivenviltmijt of druivenbladgalmijt. De galmijt is familie van de spin welke op de wijnstokken leeft en de bladeren aantast. Als u op de bovenkant van het blad kijkt dan ziet u vervormingen. De onderkant van die vervormingen is bedekt met een witachtig weefsel. De bladrand kan ook omhoog gaan krullen. In de loop van de zomer wordt het witachtige weefsel donkerder en verkleurt ook de bovenkant van de vervormde delen. Het is niet zo'n mooi gezicht maar het werk van die mijten heeft meestal geen nadelige invloed op de groei van de druif en op de vruchtvorming. Er is verder weinig tegen te doen.

De vrouwtjes overwinteren in de schors van de wijnstok, en na het leggen van de eitjes komen er zeer kleine larven te voorschijn (0.15 mm). Tijdens een seizoen kunnen er meerdere generaties mijten ontstaan. Gedurende het seizoen trekken ze verder naar de buitenkant van de plant, en aan het eind van het seizoen verschuilen ze zich weer in het schors voor de overwintering.

Via Twitter (@Bewust_Leven) ontvingen wij onderstaande foto van druivenbladgalmijt. Bedankt!Laatst bijgewerkt: 31-7-2011.

Gerelateerde artikelen en video's

Alle artikelen van tuinsms

Bekijk de volledige lijst van artikelen van tuinsms.
Advertenties