Zoek planten, artikelen en video's
› Voer de Nederlandse, botanische of streeknaam (deels) in. Plantnaam vergeten? Zoeken met een foto
› Zet uw plantkennis in en help andere tuiniers met het herkennen van een plant.
›› HomeBlog
Afbeelding van Tuinmax.nl

Natuursteen - niet wereldvreemd

› 21-10-2014, door Tuinmax.nl
Wist u dat het natuursteen dat in Nederlandse tuinen ligt waarschijnlijk niet uit Nederland komt?

Mergel
De enige soort natuursteen die nog wel in Nederland wordt gedolven, komt uit de buurt van Sibbe, Limburg. In deze groeve wordt namelijk mergel gewonnen. Dit gebeurt nog steeds op de ouderwetse manier. Men schat dat de lengte van deze groeve ongeveer 140 kilometer bedraagt.

ZandsteenZandsteen
Zandsteen werd ook gedolven in Nederland, nabij Winterswijk, Overijssel. Die groeve is nu gesloten, dus al het zandsteen dat nu verkocht wordt in Nederland komt uit het buitenland. Zandsteen is van nature geelbruin of bruinrood, maar wordt door verwering grijs. Zandstenen tuintegels nemen geen vocht op. Bovendien zijn ze zeer hard en beschadigen dus niet snel.

Kalksteen en marmer
Onze zuiderburen kunnen met recht hoofdleverancier genoemd worden van verschillende soorten natuursteen. Zo komen de witte en donkere kalkstenen uit België. Naast deze kalkstenen zijn veel marmers afkomstig uit België zoals "Rouge royal", een rood-grijs-wit gevlekte marmer, "Rouge Belge", blauwzwart met witte aderen en "Sainte-Anne", wat donkergrijs tot zwart met witte en grijze vlekken en aderen. Niet alleen de Belgen leveren veel van dit product. Zo zijn de Aziaten ook groot leverancier.

Chinees hardsteen
Hardsteen is een steensoort die veel uit China komt. Deze steensoort wordt tegenwoordig ontzettend veel gebruikt. Chinees hardsteen, ook wel "Spotted bluestone" genoemd, is een kalksteen, bestaande uit fossielen en mineralen. Een groot voordeel van Chinees hardsteen is dat het zeer makkelijk te onderhouden is. Omdat dit materiaal ook een vrij goedkope steen is, zie je het vaak in tuinen in de vorm van natuursteen tuintegels.

Basalt
BasaltDe meest gebruikte soort natuursteen is basalt. Basalt ontstaat als lava stolt. Hierdoor krijgt het ook de zwarte kleur. Dit zwarte wordt vaak gebruikt in tuinen als zwarte natuursteen terrastegels. Wie aan lava denkt, denkt niet direct aan Duitsland. Toch komt het daar veel voor. Als Basalt gevlamd wordt, krijgt het een beschermende laag. Toch moet je voorzichtig te werk gaan bij het reinigen van de tegel. Basalt natuursteen tegels kunnen niet gereinigd worden met een zuurhoudend middel.

Over Tuinmax
In de webshop van Tuinmax zijn diverse natuurstenen verkrijgbaar, waaronder natuursteen tuintegels en natuursteen terrastegels.

Gerelateerde artikelen en video's

Alle artikelen van tuinsms

Bekijk de volledige lijst van artikelen van tuinsms.
Advertenties