Zoek planten, artikelen en video's
› Voer de Nederlandse, botanische of streeknaam (deels) in. Plantnaam vergeten? Zoeken met een foto
› Zet uw plantkennis in en help andere tuiniers met het herkennen van een plant.
›› HomeBlog
Afbeelding van Hovenier-weetjes.nl

Tuintrends - Twisted garden

› 28-12-2014, door Hovenier-weetjes.nl
De twisted garden is een modern en strak vormgegeven tuin, maar wel met een twist. Het belangrijkste kenmerk van de tuin is dat er gespeeld wordt met verschillende hoogtes. Dit zorgt ervoor dat de strakke tuin geen statische uitstraling krijgt. In dit artikel bespreken we hoe u zelf een twisted garden kunt maken.

Verhoging
Verhoging is de kern van de twisted garden. De verhoging kunt u op verschillende manieren in uw tuin krijgen. Als eerste is een rechthoekige vlonder zeer geschikt. Dit is een verhoging van de vloer. Vaak wordt deze vlonder gemaakt van houten planken. De vlonder is vaak ongeveer 50 centimeter hoog. Ten tweede kunt u bloempotten van verschillende hoogtes bij elkaar zetten. Zo krijgt u geen strakke rij potten, maar een speels aanzicht. Ook kunt u planten naast elkaar zetten met verschillende hoogtes. Denk hierbij aan een Vrouwenmantel (maximaal 30 cm) naast een Skimmia (maximaal 100 cm). Als laatste kunt u ook hoogteverschil in uw tuin brengen met behulp van uw erfafscheiding. Zorg ervoor dat de ene zijde van de erfafscheiding hoger is dan de andere. Dit klinkt wellicht apart, maar het resultaat is echt twisted.

Twisted garden - vlonder

Kleurgebruik
Deze moderne tuin maakt gebruik van neutrale kleuren, wit staat voorop. Eventuele tuinmuren, schuttingen en hekwerken zijn dan ook wit. De vloer bestaat vaak uit een bruine, houten vlonder en grote, rechthoekige natuurstenen tegels. Op deze tegels staan vaak witte en grijze potten. Niet alles in de tuin is echter in grijstinten. Er wordt vaak één kleur uitgekozen, die met een bepaalde regelmaat terugkomt. Geliefde kleuren zijn bijvoorbeeld paars of limegroen, deze kleuren zorgen voor een extra frisse uitstraling. Deze kleuren komen terug in bijvoorbeeld accessoires, meubilair of beplanting. Voor paarse planten zijn bijvoorbeeld de Baardiris, Ruit en Bergamotplant erg geschikt. Dit zijn planten met subtiele paarse bloemen.

Meubilair
In deze tuin wordt gebruikt gemaakt van specifieke meubelen. Het meubilair is gemaakt van gladde kunststoffen, hout, metaal of glad natuursteen. De kleur is vaak grijs, wit of houtkleurig. Het ontwerp van deze meubels is vaak heel bijzonder en interessant. Er wordt gespeeld met vreemde geometrische vormen en designs. Het meubilair is dan ook een ware blikvanger in de tuin, dit wordt versterkt doordat het meubilair vaak op de vlonder staat.

Beplanting
De beplanting in deze tuin bevindt zich met name in borders, potten en hanging baskets. De borders zijn vaak verrassend gevuld. Dit komt met name door het eerder besproken kleur- en hoogteverschil. In de borders staat dan ook een mix van allerlei soorten planten en grassen. Een combinatie zou kunnen zijn: witte Hortensia, paarse Tulp, hangende Zegge en een Dwergklimop. De potten worden vaak gevuld met een siergras. Een geschikte grassoort is de Luzula Nivea of Pampasgras. De Luzula Nivea is een veldbies met helderwitte bloemetjes, het Pampasgras is een gras met grote witte pluimen. Deze witte kleuraccenten sluiten goed aan bij het kleurgebruik. Het siergras zelf is wintergroen. Voor de hanging basket zijn planten zoals de Geluksklaver, Hedera en Marginatus geschikt. Doordat de planten allemaal groen, wit of paars zijn, oogt de tuin fris en modern.

Twisted garden - border

Opgeruimd
Een andere eigenschap van de twisted garden is dat de tuin netjes is. In de tuin staan relatief weinig spullen en de indeling is strak. Rommel valt hierdoor snel op. Een veel voorkomende oplossing voor spulletjes zoals tuingereedschap en gieters, is een rechthoekige bank die tevens dient als kist. Het zitgedeelte van de bank dient tevens als klep. Zo kunt u mooi al uw spullen opbergen. Een ander trucje is een 'kast' om de kliko. Er wordt dan een houten kast om de kliko gebouwd, waardoor ten eerste de kliko niet meer opvalt en ten tweede er spullen in opgeborgen kunnen worden. Om grotere voorwerpen te verbergen kunt u een wandje plaatsen in de tuin. Hierachter kunt u dan bijvoorbeeld uw fietsen wegzetten. Een wandje draag tevens bij in het hoogteverschil in de twisted garden.

Twist it!
Speel met hoogteverschillen, houd de beplanting rustig en zet een paar designer stoelen neer en jouw eigen twisted garden is gecreëerd!

Gerelateerde artikelen en video's

Alle artikelen van tuinsms

Bekijk de volledige lijst van artikelen van tuinsms.
Advertenties