Een tuin is een begrensd stuk grond wat is aangelegd door mensen. Zo heb je veel verschillende tuinen die allemaal gevormd zijn naar hoe de eigenaar van de tuin wilt. Moderne tuinen, klassieke tuinen, buitenlandse tuinen en duurzame tuinen. Alle tuinen zijn totaal verschillend waardoor er voor iedereen wel een geschikte tuin tussen zit!

Wat voor soort tuinen zijn er?

Wanneer je een tuin gaat aanleggen kun je er voor kiezen dit in een bepaalde stijl te doen. Zo kun je er voor kiezen om een moderne of klassieke tuin aan te leggen. Beide vormen zijn totaal verschillend en hebben hun eigen kenmerken.

Moderne tuin

Een moderne tuin is te herkennen aan de strakke geometrische lijnen en vormen. Zo zijn deze tuinen vaak functioneel ingericht zonder te veel planten, maar juist met veel bestrating. Hierdoor ogen moderne tuinen vaak rustig en zijn ze erg tijdloos.

Klassieke tuin

In een klassieke tuin is symmetrie en een duidelijk lijnenspel duidelijk terug te vinden. Je ziet deze tuin vaker terugkomen in parken, kastelen of woningen met een klassieke architectuur. De kleur groen en decoraties zijn in klassieke tuinen ook erg belangrijk. Dit is dan ook een kenmerk wat je altijd terug zult vinden in deze tuinen.

Tuinen met een buitenlandse uitstraling

Je kunt er ook voor kiezen om een tuin aan te leggen met een buitenlandse stijl. 2 populaire vormen hiervan zijn de Japanse tuin en een mediterrane tuin. Het zijn 2 heel verschillende tuinen maar beide geven ze je echt het gevoel alsof je in het buitenland bent.

Japanse tuin

In een Japanse tuin zijn drie elementen altijd terug te vinden, namelijk water, steen en de kleur groen. Hierin staat water voor leven, steen voor rust en de kleur groen voor de natuur. Water komt in deze tuinen terug in een vijver, fonteintjes en watervalletjes. Ook het geluid van het water is een belangrijk element. Het steen zie je teug in bruggetjes, stenen pad of als decoratie en de kleur groen zie je vooral terug in de planten. Zo worden er vaak veel verschillende tinten groen gebruikt.

Mediterrane tuin

In een mediterrane tuin worden verschillende stijlen met elkaar gecombineerd. De mediterraanse landen zijn landen als Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland, etc. Geen strakke lijnen maar juist een speelse tuin wat voor veel gezelligheid zorgt. Natuursteen en mediterrane planten zijn daarom elementen die je veel terug ziet komen in een mediterrane tuin.

Duurzame tuinen

Een duurzame tuin heeft als kenmerk dat er veel planten worden gebruikt en weinig tot geen bestrating. Zo worden er planten gebruikt waar veel insecten en andere dieren op af zullen komen. Ook geldt hoe gevarieerder de beplanting je tuin is, hoe duurzamer. Natuurlijke tuin Een natuurlijke tuin is een goed voorbeeld van een duurzame tuin. In deze tuinen zijn zoals de naam al zegt veel natuurlijke elementen terug te vinden. Ook wordt er in een natuurlijke tuin veel nagedacht over de dieren. Vogelhuisjes en insectenhotels zul je hier dus vaak tegenkomen.

Moestuinen

Een moestuin is geschikt voor elke tuin en is erg makkelijk te onderhouden. Daarnaast is een moestuin ook erg goed voor het milieu. Groene en fruit wordt namelijk vervoerd over de hele wereld. Hoe meer mensen dus hun eigen fruit en groente verbouwen hoe minder er vervoerd hoeft te worden, wat dus weer goed is voor het milieu. Buiten dat is het ook nog eens lekkerder wanneer je je eigen fruit of groente verbouwd.

Diervriendelijke tuin

In een diervriendelijke tuin zie je zoals de naam al zegt veel diervriendelijke elementen terugkomen. Naast vogelhuisjes of insectenhotels zul je ook vijvers zien, weinig tot geen bestrating, bodembedekkende planten, veel diversiteit in planten, geen chemische bestrijdingsmiddelen en nog veel meer!

Stadstuin

Een stadstuin is niet per definitie een duurzame tuin, maar wordt wel steeds duurzamer. Zo worden de tegels steeds vaker vervangen door planten, wat weer beter is voor de natuur. Het regenwater kan namelijk zo veel makkelijker worden opgenomen door de bodem.