Een Japanse tuin is zoals de naam al zegt een tuin in traditioneel Japanse stijl. Wat je altijd terug ziet in een Japanse tuin is water, steen en de kleur groen. Deze 3 elementen hebben allemaal een eigen betekenis. Zo staat water staat voor leven, steen voor rust en de kleur groen voor de natuur. Verder zijn Japanse tuinen altijd asymmetrisch en zie je er nooit rechte lijnen in terug, dit in tegenstelling tot westerse tuinen.

Water

Water in een Japanse tuin zorgt voor leven in de tuin. Je ziet daarom vaker in deze tuinen vijvers, fonteintjes en watervalletjes terugkomen. Het geluid van het water is ook weer een belangrijk element in de Japanse tuin.

Steen

In een Japanse tuin is het gebruik van steen erg belangrijk voor een rustige sfeer. Ze zie je in deze tuinen vaker bruggetjes, een stenen pad, een stenen trap en decoratieve stenen terugkomen. Een pad in een Japanse tuin is daarbij nooit recht. Door de niet-rechte paden wordt het verrassingseffect groter wat weer nieuwsgierigheid van de wandelaar opwekt. Zo wordt er vaker een boom of struik voor het pad geplaatst zodat je niet ziet wat er gaat komen.

Oneven getallen staan in Japan symbool voor natuurlijke getallen. Als je dus grotere stenen bij elkaar legt als decoratie mag dit dus geen even aantal zijn. Daarbij is het ook de bedoeling dat de stenen zo natuurlijk mogelijk worden neergelegd.

Kleur groen

De kleur groen in een Japanse tuin is erg belangrijk. Er wordt dan ook veel gebruik gemaakt van verschillende kleurtinten struiken. Ook is evenwicht erg belangrijk in een Japanse tuin, dit zorgt namelijk weer voor rust. Er zijn een paar planten en bomen die het vaakst in een Japanse tuin worden gebruikt.

Japanse esdoorn: een Japanse esdoorn is een kleine boom wat je kunt herkennen aan de rood, oranje bladeren.

Bamboe: in elke Japanse tuin is wel bamboe te vinden. Is het niet als plant, wordt bamboe wel gebruikt in bijvoorbeeld een fontein.

Mos: ook mos is een belangrijk onderdeel in de Japanse tuin. Niet alleen over de grond maar ook over de stenen heen.

Siekers: Siekers of te wel de Prunus is een een boom met prachtige roze bloesem.