Klassieke tuinen zie je vaker terug bij woningen met een klassieke architectuur, kastelen, parken, etc. Vaak zijn deze tuinen wat statig en doet het denken aan een buitenhuis. Een klassieke tuin is rustig, heeft strakke vormen waar duidelijk een lijnenspel in terug te vinden is. Zo speelt symmetrie in deze tuinen een belangrijke rol. Naast de vormgeving van de tuin zijn decoraties ook erg belangrijk. De meest bekende klassieke tuin is waarschijnlijk de Engelse tuin. Een elegante tuin dat opvalt door zijn eenvoud.

Kenmerken van een klassieke tuin

Er zijn een aantal punten waaraan een klassieke tuin aan gekenmerkt wordt. Dit is terug te vinden in de vormgeving van de tuin en de decoratie.

Vormgeving van een klassieke tuin

In een klassieke tuin zie je een duidelijk lijnspel terug, waardoor symmetrie een belangrijke rol speelt. Je ziet vaak een duidelijk middelpunt, zoals een vijver, een klein pleintje of een gazon. De buxus en taxus zijn planten die bijna altijd te zien zijn in een klassieke tuin. Zo worden deze planten in allerlei vormen gesnoeid waardoor er vakken en lijnen ontstaan. Verder horen rozen ook een klassieke tuin. Dit zou je bijvoorbeeld terug kunnen zien in bogen waar de rozen omheen groeien. Een klassieke tuin wordt buiten de strakke lijnen ook herkend aan de kleur groen. De roos is dan ook een bloem die tussen al het groen uitspringt. Voor de bestrating van de tuin wordt er vaker gekozen voor grind of tegels van beton of natuursteen.

Decoratie van een klassieke tuin

In een klassieke tuin horen ook een aantal decoraties. Denk aan terracotta bloempotten, een smeedijzeren hek en tuinbeelden. Ook zie je vaker zitplekjes terugkomen in een klassieke tuin. Denk hierbij aan een mooi klassieke houten bankje.

Een combinatie van een strakke vormgeving en traditionele decoratie zorgt voor de mooiste klassieke tuinen. Een tuin die perfect is om te genieten van de natuur, lekker door te wandelen of even een boek te lezen.