In een mediterrane tuin worden verschillende stijlen gecombineerd tot een mediterraanse stijl. De mediterraanse landen liggen dicht bij de middellandse zee. Denk aan Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland, etc. Deze tuinen zijn niet strak maar hebben juist een vrolijke uitstraling.

Kenmerken van een mediterrane tuin

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je een mediterrane tuin aan kunt herkennen:

  • Natuursteen: natuursteen zie je in een mediterrane tuin terugkomen in muurtjes en trapjes maar ook op de grond. Zo zie je vaker kleine keien als looppad.
  • Terracotta bloempotten: terracotta bloempotten zijn in elke mediterrane tuin wel terug te vinden. Zo heb je deze potten in allerlei soorten vormen en maten. Zo zorgt een combinatie van grote en kleine bloempotten voor een leuk samenhangend geheel.
  • Grindpaden: Grind of kiezels worden vaak gebruikt in mediterrane tuinen om paden mee te vormen.
  • Witte muren: witte muren zie je in mediterraanse landen vaak terugkomen. Wit absorbeert namelijk minder zonlicht waardoor het veel beter uit te houden is met warm weer.
  • Terrasoverkapping begroeid met klimplanten: in mediterraanse landen zie je vaker overkappingen terug die zijn begroeid met klimplanten. Dit ziet er niet alleen erg gezellig uit maar zorgt ook voor een verkoeling.

Veel gebruikte planten mediterrane tuin

In mediterrane tuinen zijn er een aantal planten die erg vaak terugkomen.

– Oleander: een oleander is een plant met gekleurde bloemetjes. Denk hierbij aan roze, rood, wit en geel. Naast dat ze er erg leuk uitzien ruiken ze ook nog eens erg lekker.

– Lavendel: lavendel is een plant met paarse bloemetjes. Ze geven een heerlijke geur af en zijn het hele jaar door decoratief.

– Druif: de druivenplant wordt ook vaak gebruikt in een mediterrane tuin en dan vooral als klimplant.

– Olijfboom: een olijfboom is een typische boom wat in vaak in een mediterraanse tuin te vinden is. Deze bomen groeien dan ook het beste in deze landen en worden in Nederland niet zo snel groot.

– Palmbomen: Palmbomen zijn eigenlijk ook vanzelfsprekend in een mediterrane tuin en groeien ook vooral in deze landen het best.