Een natuurlijke tuin is simpelweg een tuin waarbij veel natuurlijke elementen terug te vinden zijn en waarbij het woord ‘duurzaam’ centraal staat. Zo zie je hier ook veel plekjes voor insecten, vogels en andere dieren. Behalve de natuurlijke materialen is ook de afscheiding van de tuin natuurlijk. Denk aan een struik, heg of een hek van tijgen.

Beplanting in een natuurlijke tuin

Planten en dieren staan in een natuurlijke tuin centraal. Zo is het belangrijk dat je planten uitkiest die het hele jaar door de kleur behouden. Daarbij moet je ook kijken naar welke planten bijvoorbeeld vlinders of vogels aantrekken. Vogels zijn vaak te vinden in bomen ben daarom niet bang om de hoogte in te gaan. Een natuurlijk afscheiding is hierbij ook erg belangrijk. Zo kun je een struik, een heg of een schutting plaatsen met een begroeide plant, zoals bijvoorbeeld klimop.

De bestrating in een natuurlijke tuin

In een natuurlijke tuin wordt er vaak gekozen voor een rustige bestrating. Kies daarom voor een mooie natuursteen die mooi in de beplanting wegvalt en dus niet overheerst. Zorg er wel voor dat er niet meer dan een derde van je tuin bedekt wordt met bestrating. Zo kan het regenwater namelijk gemakkelijk de grond inzakken.

Water in een natuurlijke tuin

In een natuurlijke tuin is ook vaak water te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vijver. Naast de vissen die in de vijver zwemmen, komen er ook veel vogels op af om te af te koelen en te drinken en is het een verblijfsplaats voor kikkers. Het is wel belangrijk om af en toe je vijver schoon te maken. Mocht er geen plek in je tuin zijn voor een vijver kun je ook een waterschaal of kuip neerzetten gevuld met water. Hier kunnen vogels ook uit drinken en afkoelen.

Decoratie in een natuurlijke tuin

Naast de beplanting, bestrating en water in een natuurlijke tuin is ook de decoratie belangrijk. Zo zie je ook vaker vogelhuisjes en insectenhotels terugkomen in een natuurlijke tuin. Ook is een vuurplaats een leuk element in een deze tuinen.