Stadstuinen zijn relatief kleine tuinen gelegen in een stad en vaak grenst deze tuin ook aan de tuin van de buren. Omdat stadstuinen wat kleiner zijn is de indeling van de tuin erg belangrijk. Een stadstuin kan per bewoner erg verschillen en om die reden zitten er ook geen vaste regels aan vast. Wel is een stadstuin meestal gezellig en erg sfeervol. Ook zie je vaak dat deze tuinen verdeeld zijn in verschillende stukken. Zo heb een stuk wat betegeld is, een stuk wat beplant is en een stukje met gras.
Indeling van stadstuinen
Een stadstuin is een relatief wat kleinere tuin waardoor het zo ruimtelijk mogelijk inrichten van de tuin erg belangrijk is. Zo wordt er gebruik gemaakt klimplanten, neutrale kleuren, grote voorwerpen en wordt de diepte, breedte of lengte geaccentueerd. Al deze zaken zorgen ervoor dat de tuin er veel ruimtelijker uit ziet dan dat de stadstuin daadwerkelijk is. De kleur van de tuinmeubelen kan ook voor een ruimtelijker effect zorgen. Zo zorgen lichte kleuren of kleuren die matchen met de rest van de tuin voor een optische grotere tuin dan dat je meer robuuste tuinmeubelen zou gebruiken. Zo kun je denken aan een grijze loungeset die matcht met de grijze tegels. De loungeset valt hierdoor als het ware weg in de tegels waardoor het minder opvalt.
Door de bebouwing in een stad hebben stadstuinen weinig zon. Planten die tegen schaduw kunnen zijn daarom echte en must. Denk hierbij aan klimop, varens, hosta’s en nog veel meer planten.
Duurzaam
Stadstuinen zijn ook steeds meer duurzaam ingedeeld. Verstedelijking zorgt namelijk voor meer bestrating, wat er weer voor zorgt dat het regenwater minder goed de grond in kan trekken. Een groene stadstuin wordt daarom steeds belangrijker. Tegels worden hierdoor steeds vaker vervangen door planten of gras. Een kleine oppervlakte met planten of gras kan de natuur al erg helpen.