Zoek planten, artikelen en video's
› Voer de Nederlandse, botanische of streeknaam (deels) in. Plantnaam vergeten? Zoeken met een foto
› Zet uw plantkennis in en help andere tuiniers met het herkennen van een plant.

Rode worm (Lumbricus rubellus)

Regenworm;

Eerstvolgende tuintip/onderhoud

Helaas zijn er nog geen onderhoudsmomenten bekend. Tip de redactie

Beschrijving

De regenworm

Gangmakers
In Nederland worden veel huizen en bedrijven gebouwd en wegen aangelegd. Hierdoor wordt veel bodemleven kapot gemaakt. Na een nieuwbouw volgt de aanleg van een tuin. Het broodnodige bodemleven wordt nogal eens vergeten, met als gevolg dat er bodemproblemen ontstaan. Om een vruchtbare grond te krijgen met natuurlijke veerkracht is een goed bodemleven noodzakelijk. 60 % van het bodemleven bestaat uit regenwormen. Regenwormen zijn letterlijk en figuurlijk de gangmakers voor het zo nodige bodemleven.

Hoe werken regenwormen?
De gangetjes die regenwormen graven maken vaste grond los zodat lucht, water en grond weer in evenwicht gebracht worden. De regenwormen zullen de harde grond open graven met hun gangetjes. Al na enkele weken wordt het resultaat zichtbaar en komt de oorspronkelijk kruimelige structuur van de bodem weer terug. Hierdoor zal er weer voldoende zuurstof in de bodem komen. Daardoor krijgt de grond haar natuurlijke veerkracht weer terug. Een bodem met wormengangetjes die wel tot een diepte van drie meter kunnen gaan heeft een perfecte water aan- en afvoer. De planten zullen hun wortels in de gangetjes van de regenwormen steken en hierdoor een prachtig sterk wortelgestel krijgen. In Nederland hebben we te maken met diverse grondsoorten zoals: kleigrond, zandgrond, veengrond, löss, leem en combinatie’s daarvan zoals bijvoorbeeld zavelgrond. Daarom heeft regenwormen.nl een combinatie samengesteld van de beste wormsoorten.  Iedere wormsoort heeft andere eigenschappen.

Voortplanting
Regenwormen vestigen zich in de “nieuwe” bodem en zullen het evenwicht herstellen. De regenwormen die uitgezet worden zijn jong volwassen wormen en zullen zich vermeerderen door te paren en eitjes te leggen. Wormeneitjes kunnen wel 3 mm groot zijn.  6 tot 8 weken na het uit zetten van de volwassen regenwormen kunnen de eerste jonge wormen gevonden worden. Overbevolking op termijn door wormen is niet mogelijk. Regenwormen zullen op een natuurlijke manier sterven en jonge wormen zullen hun plaats weer in nemen, zoals de biologische kringloop is.

v

Foto's (0)

Helaas heeft Tuinsms hier nog geen foto van. Heeft u hiervan een tuinfoto? Dan ontvangen wij deze graag via het contactformulier. Alvast bedankt!

Blogs (3)

Veel gestelde vragen aan Iris over regenwormen in uw tuin

› Geplaatst op 6-11-2011
Veel antwoorden op vragen over het belang van regenwormen in uw tuin. Lees meer...

Uitzetten van regenwormen in de tuin

› Geplaatst op 6-11-2011
Regenwormen uitzetten om bodemleven te herstellen. Het ideale regenwormen bestand is 150 gram per vierkante meter Lees meer...

Bodemleven in uw tuin

› Geplaatst op 24-8-2011
De bodem van een tuin lijkt ogenschijnlijk niet erg levendig. Toch bevat de bovenste 15 cm bodem net zoveel bodemleven als het gewicht van een schaap. Lees meer...

Nieuws (1)

Regenwormen verhogen uitstoot van broeikasgassen uit de bodem

› Geplaatst op 4-2-2013
Slecht nieuws voor de strijd tegen de opwarming van de aarde. Want regenwormen blijken de uitstoot van broeikasgassen vanuit de bodem te verhogen. Lees meer...

Diensten (0)

Er zijn nog geen diensten toegevoegd voor dit tuinonderdeel. Verkoopt u het in uw (web)winkel of levert u hiervoor onderhoudsdiensten? Meld u aan als partner van tuinsms.nl

Reviews (0)

Er zijn nog geen reviews/beoordelingen van deze plant geschreven. Wees de eerste die deze plant beoordeelt op onderhoudsvriendelijkheid, winterhardheid/vorstbestendigheid en inzetbaarheid. Met uw beoordeling helpt u andere tuiniers bij de keuze voor planten in hun tuin. Alvast bedankt!

Beoordeling schrijven

Om de kwaliteit van reviews te kunnen borgen, is het alleen voor gebruikers van tuinsms met een account mogelijk om een review te schrijven. Wij vragen u om in te loggen of om u in te schrijven bij tuinsms.