Zoek planten, artikelen en video's
› Voer de Nederlandse, botanische of streeknaam (deels) in. Plantnaam vergeten? Zoeken met een foto
› Zet uw plantkennis in en help andere tuiniers met het herkennen van een plant.
Home
Eikenweerschijnzwam

Eikenweerschijnzwam (Inonotus dryadeus)

Eikeweerschijnzwam;

Eerstvolgende tuintip/onderhoud

jan1dec31
Is uw boom aangetast door de weerschijnzwam laat dan onderzoeken of uw boom nog veilig kan worden gehandhaafd.

Beschrijving

Herkenning
Dikke, bultige, halfronde vruchtlichamen. Bovenzijde witachtig okergeel, bij oude exemplaren roodbruin, met zeer dunne, zachte korst. Onderzijde eerst wittig, later roestbruin.

Bijzonderheden
Tijdens de groei heeft de zwam kleine ronde deuken bij de rand, waarin goudkleurige, waterige druppels kunnen zitten. Soms groeit deze zwam in kleine, elkaar overlappende groepen. Er kunnen jaren verstrijken tussen de vorming van opeenvolgende vruchtlichamen.

Gevolg
De zwam veroorzaakt rot in het kernhout van oude eiken. Het rot beperkt zich meestal tot de wortels en de onderste 2 meter van de stam. De voet van de stam en de hoofdwortels verzwakken hierdoor, waardoor de boom gevoelig wordt voor windworp. De zwam komt vrijwel alleen voor op zeer oude eiken op landgoederen.

Foto's (0)

Helaas heeft Tuinsms hier nog geen foto van. Heeft u hiervan een tuinfoto? Dan ontvangen wij deze graag via het contactformulier. Alvast bedankt!

Diensten (0)

Er zijn nog geen diensten toegevoegd voor dit tuinonderdeel. Verkoopt u het in uw (web)winkel of levert u hiervoor onderhoudsdiensten? Meld u aan als partner van tuinsms.nl

Reviews (0)

Er zijn nog geen reviews/beoordelingen van deze plant geschreven. Wees de eerste die deze plant beoordeelt op onderhoudsvriendelijkheid, winterhardheid/vorstbestendigheid en inzetbaarheid. Met uw beoordeling helpt u andere tuiniers bij de keuze voor planten in hun tuin. Alvast bedankt!

Beoordeling schrijven

Om de kwaliteit van reviews te kunnen borgen, is het alleen voor gebruikers van tuinsms met een account mogelijk om een review te schrijven. Wij vragen u om in te loggen of om u in te schrijven bij tuinsms.