Zoek planten, artikelen en video's
› Voer de Nederlandse, botanische of streeknaam (deels) in. Plantnaam vergeten? Zoeken met een foto
› Zet uw plantkennis in en help andere tuiniers met het herkennen van een plant.
Home
Platte tonderzwam

Platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense)

Ganoderma applanatum;
Platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense)

Eerstvolgende tuintip/onderhoud

okt1dec31
Is uw boom aangetast door deze schimmel, laat dan onderzoeken of uw boom nog veilig kan worden gehandhaafd.

Beschrijving

Herkenning
Het vruchtlichaam is meerjarig, dik tot afgevlakt consolevormig. De hoed 10-70 x 5-30 cm, 2-10 cm dik. Bovenzijde concentrisch gegroefd, knobbelig, glad, met indrukbare korst, lichbruin of kaneel- of grijsbruin tot zwart, vaak roestbruin met sporen bestoven, met golvende, scherp wordende, witte rand. Buisjes per laag 5-20 mm lang, roodbruin. Porien 5-6 per mm, rond, wit tot creme, verkleurt bij beschadiging blijvend bruin, soms met tepelgallen. Vlees kurkachtig-wattig, rood- tot donkerbruin. Geur zwamachtig. Sporen (licht) bruin. Kenmerkend voor deze zwam is dat hij aangetast kan worden door galvliegjes (Agathomyia wankowiczi). De galletjes die hier het gevolg van zijn, zijn zichtbaar als "tepeltjes" aan de onderkant van de zwam.

Bijzonderheden
Kenmerkend voor deze zwam is dat hij aangetast kan worden door galvliegjes (Agathomyia wankowiczi). De galletjes die hier het gevolg van zijn, zijn zichtbaar als "tepeltjes" aan de onderkant van de zwam.

Gevolg
Breuk

Foto's (2)

Anders
Anders

Diensten (0)

Er zijn nog geen diensten toegevoegd voor dit tuinonderdeel. Verkoopt u het in uw (web)winkel of levert u hiervoor onderhoudsdiensten? Meld u aan als partner van tuinsms.nl

Reviews (0)

Er zijn nog geen reviews/beoordelingen van deze plant geschreven. Wees de eerste die deze plant beoordeelt op onderhoudsvriendelijkheid, winterhardheid/vorstbestendigheid en inzetbaarheid. Met uw beoordeling helpt u andere tuiniers bij de keuze voor planten in hun tuin. Alvast bedankt!

Beoordeling schrijven

Om de kwaliteit van reviews te kunnen borgen, is het alleen voor gebruikers van tuinsms met een account mogelijk om een review te schrijven. Wij vragen u om in te loggen of om u in te schrijven bij tuinsms.