Zoek planten, artikelen en video's
› Voer de Nederlandse, botanische of streeknaam (deels) in. Plantnaam vergeten? Zoeken met een foto
› Zet uw plantkennis in en help andere tuiniers met het herkennen van een plant.

Iepenzwam (Hypsizygus ulmarius)

Lyophyllum ulmarium; Pleurotus ulmarius;
Iepenzwam (Hypsizygus ulmarius)

Eerstvolgende tuintip/onderhoud

okt1dec31
Is uw boom aangetast door deze schimmel, laat dan onderzoeken of uw boom nog veilig kan worden gehandhaafd.

Beschrijving

Herkenning
Min of meer ronde, aanvankelijk bolle, later platte hoed. Meestal gespleten aan de rand. Bovenzijde mat, creme tot bruin met lichtgrijze tint tot vrijwel wit, met omgebogen rand. Onderzijde witachtig met plaatjes. Lamellen wit tot cremegeel. Eerst is de stevige steel wit, later gelig, getreept-gegroefd, vaak is het bovenste deel gekromd. De steelbasis is meestal donzig. Afmetingen: 6 tot 20 cm breed. Steel: 5 tot 15 cm lang en 1 tot 4 cm dik. Vlees taai, wit. Geur zurig.

Bijzonderheden
De paddestoelen van deze wondparasiet zijn vaak meters hoog op de stam te vinden. Groeit in bundels.

Gevolg
In het kernhout van de stam treedt rot op. De zwam kan jarenlange aanwezig zijn zonder duidelijke zichtbare gevolgen voor de boom.

Foto's (1)

Anders

Diensten (0)

Er zijn nog geen diensten toegevoegd voor dit tuinonderdeel. Verkoopt u het in uw (web)winkel of levert u hiervoor onderhoudsdiensten? Meld u aan als partner van tuinsms.nl

Reviews (0)

Er zijn nog geen reviews/beoordelingen van deze plant geschreven. Wees de eerste die deze plant beoordeelt op onderhoudsvriendelijkheid, winterhardheid/vorstbestendigheid en inzetbaarheid. Met uw beoordeling helpt u andere tuiniers bij de keuze voor planten in hun tuin. Alvast bedankt!

Beoordeling schrijven

Om de kwaliteit van reviews te kunnen borgen, is het alleen voor gebruikers van tuinsms met een account mogelijk om een review te schrijven. Wij vragen u om in te loggen of om u in te schrijven bij tuinsms.