Zoek planten, artikelen en video's
› Voer de Nederlandse, botanische of streeknaam (deels) in. Plantnaam vergeten? Zoeken met een foto
› Zet uw plantkennis in en help andere tuiniers met het herkennen van een plant.
Home
Grijze els

Grijze els (Alnus incana)

Grauwe els; Witte els;

Eerstvolgende tuintip/onderhoud

dec1jan30
1 december t/m 30 januari is de beste periode om de Grijze els te snoeien.

Beschrijving

Herkomst Europa, West-Azië, Noord-Amerika. De Witte of Grijze els is een waardevolle ‘verplegende’ houtsoort in bos en landschap. Grijze, grillige stam. Weinig neiging tot boomvorming, groeit meest meerstammig als ‘stoelen’ vanaf de grond. Voor lichtere en armere gronden, daar ook bodemverbeteraar. Bomen groeien als bij Alnus glutinosa slechts uit ‘voorlopers’. Dan tot 20 m hoog met lossere, onregelmatig ovale kroon.
Gevoelig voor zeewind. Vraagt kalkhoudende bodem.

Pollen
De Witte els bloeit in de tweede helft van de winter, soms al in de laatste week van december. De hangende mannelijke katjes verspreiden veel pollen. Deze worden door vroeg vliegende bijen verzameld, maar worden ook aan de lucht afgegeven. Het pollen van de Witte els is matig allergeen.

Lees meer of bekijk een video over de pollen van de Witte els op pollennieuws.nl.

Foto's (0)

Helaas heeft Tuinsms hier nog geen foto van. Heeft u hiervan een tuinfoto? Dan ontvangen wij deze graag via het contactformulier. Alvast bedankt!

Nieuws (1)

Elzenbomen volop in bloei

› Geplaatst op 7-3-2013
Tijdens de zonnige dagen met de hogere temperaturen zijn de elzenbomen volop in bloei gekomen. Helaas met alle pollen van dien... Lees meer...

Diensten (0)

Er zijn nog geen diensten toegevoegd voor dit tuinonderdeel. Verkoopt u het in uw (web)winkel of levert u hiervoor onderhoudsdiensten? Meld u aan als partner van tuinsms.nl

Reviews (0)

Er zijn nog geen reviews/beoordelingen van deze plant geschreven. Wees de eerste die deze plant beoordeelt op onderhoudsvriendelijkheid, winterhardheid/vorstbestendigheid en inzetbaarheid. Met uw beoordeling helpt u andere tuiniers bij de keuze voor planten in hun tuin. Alvast bedankt!

Beoordeling schrijven

Om de kwaliteit van reviews te kunnen borgen, is het alleen voor gebruikers van tuinsms met een account mogelijk om een review te schrijven. Wij vragen u om in te loggen of om u in te schrijven bij tuinsms.