Wanneer je je tuin wat wilt opfleuren kun je het beste gaan voor een paar mooie tuinplanten. Tuinplanten zijn er in verschillen kleuren en maten. Het is daarom belangrijk om te kijken naar wat voor tuin je hebt. Zo zijn er een aantal tuinplanten meer geschikt zijn voor een kleine tuin en weer

andere tuinplanten meer geschikt voor een grotere tuin.

Vaste tuinplanten

Vaste tuinplanten of meerjarige tuinplanten zijn planten die meerdere jaren terugkomen. De meeste vaste planten sterven in de winter bovengronds af en komen in het voorjaar weer terug. Er zijn hier ook een paar uitzonderingen, denk aan grassen, deze blijven het hele jaar door groen. Een paar bekende voorbeelden van vaste tuinplanten zijn lavendel, hortensia, vlinderstruik, de buxus en diverse klimplanten.

Klimplanten

Klimplanten behoren ook tot de vaste planten. Klimplanten zijn planten die ondersteuning nodig hebben om te kunnen klimmen. Is er geen ondersteuning? Dan zal de klimplant op de grond verder groeien. Er zijn twee soorten klimplanten, zelfhechtende- rankende klimplanten. Zelfhechtende klimplanten hechten zoals de naam als zegt zich zelf tegen een ondersteuning aan en klimmen hierdoor gemakkelijk omhoog. Rankende klimplanten hebben daarentegen hulp nodig. Door bijvoorbeeld gaas te plaatsen voor een muur of schutting kunnen de rankende klimplanten klimmen door zich om het gaas heen te draaien.

Vaste bloembollen en zaden

Er zijn bloembollen die ieder jaar terug komen en maar één keer gepland hoeven worden. Als de tuinplanten gebloeid zijn blijven de bollen in de grond en bereiden ze zich weer voor tot het volgende bloeimoment. Vaste bloembollen volgen de zelfde groeicyclus als vaste tuinplanten. Dit geldt ook voor verschillende bloemzaden.

Eenjarige planten

Eenjarige planten zijn planten waar je één seizoen van kunt genieten. Vaak zijn het planten in de mooiste kleuren waardoor vele mensen ze elk jaar weer opnieuw in hun tuin halen. De meeste eenjarige planten zijn pas in het voorjaar verkrijgbaar. Perkplanten, groentes en kruiden zijn goede voorbeelden van eenjarige planten. Perkplanten zijn namelijk altijd eenjarig en bij de groentes en kruiden is het grootste deel eenjarig.

Perkplanten

Perkplanten zijn eenjarige planten die je tuin meteen vrolijker maken. Perkplanten kunnen niet tegen vorst en daarom is het van belang dat je ze pas in je tuin zet wanneer je zeker weet dat het niet meer gaat vriezen. Ook hebben perkplanten veel water nodig waardoor je ze dagelijks water moet geven wanneer het niet regent. De petunia, fuchsia en de hanggeranium zijn erg populaire hangplanten.

Groentes en kruiden

De meeste groentes en kruiden zijn eenjarig waardoor je er maar één seizoen van kunt genieten. Het is een duurzame manier om ze zelf te kweken en ook nog eens hartstikke leuk om te doen. Een paar bekende eenjarige groentes en kruiden zijn: broccoli, bloemkool, bonen, aardappel, tomaat, basilicum, bieslook, peterselie en koriander.

Eenjarige bloembollen en zaden

Eenjarige bloembollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist. Het jaar erop groeien ze vaak ook nog een keer maar bloeien er minder bloemen en na loop der tijd stoppen ze met bloeien. Eenjarige bloemzaden zullen het jaar erna niet meer groeien.

Populaire tuinplanten

In Nederland wordt ieder voorjaar door vele mensen tuinplanten gekocht. Vaak wordt er een mix gekozen van groen vaste tuinplanten en mooie bloeiende tuinplanten. Zo zijn er een aantal tuinplanten populairder dan andere tuinplanten. Hieronder een lijst met de meest populaire tuinplanten van dit moment:

– Hortensia: een hortensia is verkrijgbaar in verschillende kleuren en modellen. Ze zijn erg onderhoudsvriendelijk waardoor ze alleen in maart even gesnoeid moet worden.

– Rozen: de roos is een klassieker die ieder jaar weer razend populair is. Ook de rozen heb je weer in veel verschillende soorten. Ook rozen dienen eens per jaar gesnoeid te worden.

– Lavendel: lavendel behoort tot de dwergstruiken en is in veel tuinen te vinden door de mooie, diepe paarse kleur en de heerlijke geur.

– Klimop: klimop is erg populair door dat het snel groeit en daardoor snel een stuk grond of muur bedekt.

– Kleine maagdenpalm: de kleine maagdenpalm is een bodembedekkende groene vaste plant. Ook heeft deze plant geen onderhoud nodig.