Bloembollen en -zaden zorgen voor heel wat sfeer in je tuin. Je hebt ze dan ook in verschillende soorten en maten. De bloemenbollen worden namelijk verdeeld in voorjaarsbollen en zomerbollen en de zaden in eenjarige en meerjarige bloemzaden. De eenjarige bloemen moeten vaak al in het voorjaar dus rond april en mei worden gezaaid en de meerjarige bloemen meestal tussen maart en augustus.

Voorjaarsbollen

Voorjaarsbollen plant je in het najaar rond september tot december. Plant ze in ieder geval wel voor dat het gaat vriezen. De voorjaarsbollen hebben de vorst namelijk nodig om tot bloei te komen. Een paar populaire voorjaarsbollen zijn: tulpen, narcissen, hyacinten en de blauwe druif.

Voorjaarsbol planten

  • Grote bloembollen: rond de 5 cm of groter moeten ongeveer op een diepte van 15 cm worden gepland. Het beste is ook dat de grote bloemenbollen ongeveer 8 tot 20 cm uit elkaar worden gepland.
  • Kleinere bloembollen: rond de 2 cm moeten ongeveer op een diepte van 7 tot 10 cm worden gepland. Bij de kleinere bloembollen is het het best om ze ongeveer 3 tot 8 cm uit elkaar te planten.

Zomerbollen

Zomerbollen dienen gezaaid te worden in het voorjaar rond april en mei. Ook is het hierbij erg belangrijk dat de er geen nachtvorst meer is, de kans is anders groot dat de bloembollen niet meer opkomen.

Plant zomerbollen bij voorkeur op een zonnige plek en niet te diep! Ze hebben namelijk de warmte van de zon nodig om te groeien. Geef ze ook direct na het planten een beetje water.

Eenjarige bloemzaden

Eenjarige bloemen moeten rond april/mei worden gezaaid. Lees van te voren wel even of ze tegen de vorst kunnen, anders kunnen ze pas half mei worden gezaaid. Een paar populaire eenjarige bloemzaden zijn: dahlia, leeuwenbek en de zomeraster.

Meerjarige bloemzaden

Meerjarige bloemzaden bloeien in jaar 2 het beste. Vaak worden meerjarige bloemzaden eerst op een zaaibed gezaaid. Als ze dan vervolgens redelijk gegroeid zijn kun je ze overplaatsen naar je tuin. Een paar populaire meerjarige bloemen zijn vingerhoedskruid, stokroos en de duizendschoon.