Éénjarigen, groentes en kruiden zijn planten die in het voorjaar en de zomer groeien. De meeste groente en kruiden behoren dan ook tot de éénjarigen. Verder heb je ook nog een aantal groentes en kruiden die tot de meerjarige of vaste planten behoren en die dus jaar naar jaar terugkomen. Je leest hieronder de verschillen.

Éénjarigen

Een eenjarige plant wordt ook wel een perkplant of zomerbloeier genoemd. Je kunt er dus één seizoen van genieten en daarna zal de plant afsterven. Je hebt eenjarige planten in vele soorten kleuren en maten en het zijn meestal echte sfeermakers. Bekende eenjarige platen zijn de petunia, de fuchsia, de begonia en violen. De meeste eenjarige planten zijn in het voorjaar verkrijgbaar. Naast de perkplanten zijn ook groentes en kruiden meestal eenjarig. Dit is echter niet altijd het geval, munt, tijm, rozemarijn en nog een paar andere kruiden zijn meerjarig en bloeien dus jaar na jaar. Dit geldt ook voor enkele groentes.

Groentes

Er is niets leuker dan je eigen moestuin te kweken met de lekkerste groentes. Daarbij is het niet alleen een leuke bezigheid maar is het ook nog eens erg duurzaam. Zoals hierboven al vermeld was is dat de meeste groentes behoren tot de éénjarigen. Toch zijn er een paar bekende uitzonderingen, namelijk asperges, artisjok, snijbiet, rucola en veldsla.

Kruiden

Naast groentes zie je ook vaak kruiden in een moestuin. Zo zijn ook de meeste kruiden eenjarig. Hierbij kun je denken aan basilicum, bieslook, koriander, peterselie. Verder heb je ook bij de kruiden meerjarige of vaste kruiden als munt, rozemarijn, lavendel, tijm, laurier en oregano. Deze kruiden zul je jaar na jaar terug zien komen. Het gemakkelijkst is om kruiden te verpotten en niet te zaaien. Ten eerste hoef je niet lang te wachten op het resultaat en ten tweede is het risico bij het zaaien groter dat ze niet uitkomen.