Klimplanten zijn planten die ondersteuning nodig hebben om te kunnen klimmen. Je kunt hierbij denken aan een muur of een schutting. Wanneer de klimplant geen ondersteuning heeft groeit de plant op de bodem verder. Niet alle klimplanten groeien uit zich zelf, zo heb je namelijk zelfhechtende klimmers maar ook rankende klimmers. Rankende klimplanten hebben houvast nodig en draaien zich daarom om iets heen om zo steun te behouden.

Zelfhechtende klimplanten en rankende klimplanten

Zelfhechtende klimplanten zijn klimplanten waarbij zoals de naam al zegt de plant zichzelf tegen een muur of schutting hecht en zo omhoog klimt. Een aantal bekende zelfhechtende klimplanten zijn de klimop, de klimhorensia en de wilde wingerd.

Rankende klimplanten hebben zoals eerder benoemd houvast nodig om te kunnen klimmen. Ze draaien zich daarom ergens om heen om zo toch steun te hebben. Je kunt deze planten hierbij helpen door bijvoorbeeld gaas tegen de schutting of muur te plaatsen. Op deze manier kan de rankende klimplant makkelijker omhoog klimmen. Een paar bekende rankende klimplanten zijn de clematis, de sterjasmijn en de kamperfoeli.

Klimplanten als bodembedekkers

Wanneer een klimplant geen ondersteuning heeft zal deze verder groeien als bodembedekker. Dit kan erg handig zijn wanneer je een stuk grond hebt waar het lastig is om iets te planten. Een klimop kan hier bijvoorbeeld in een niet al te lange tijd de hele bodem bedekken. Behalve dat het erg praktisch is ziet het er ook nog eens erg leuk uit!

Klimplanten die in de winter groen blijven

De meeste klimplanten zullen net zoals normale planten in het najaar hun bladeren verliezen. Bij de klimplanten zullen de takken hierbij wel nog mooi op de muur blijven staan. Er zijn echter wel klimplanten waarbij de bladeren blijven zitten. De klimop is hier een goed voorbeeld van. Zo zijn er vele soorten van de klimpop en worden ze ook wel Hedra genoemd. Andere bekende klimplanten die hun bladeren behouden zijn de Kamperfoeli en de Toscaanse jasmijn.