Perkplanten zijn eenjarige planten die je tuin gelijk helemaal opfleuren. Perkplanten kunnen niet tegen vorst en zijn daardoor dus niet geschikt voor de koude maanden. Je plant ze daarom rond mei als het zeker weten niet meer gaat vriezen. Ze blijven ongeveer mooi tot augustus/september.

Verzorging van perkplanten

Je kunt perkplanten het beste planten of neer zetten in je tuin wanneer je zeker weet dat het niet meer gaat vriezen. Je kunt perkplanten het beste neerzetten op een plek waar veel zon is. Verder hebben perkplanten veel water nodig. Geef ze daarom elke dag water in periodes dat het niet veel regent. Wanneer je je perkplant hebt geplant in een bloempot of plantenbak moet je altijd even checken of er een gat aan de onder kant zit, of dat je de onderkant van de bak opvult met potscherven of hydrokorrels zodat het water goed weg kan en je plant dus niet kan verdrinken.

Soorten perkplanten

Er zijn veel soorten perkplanten maar een aantal perkplanten zijn het populairst, zoals:

  • Fuchsia: de fuchsia is een plant die erg populair is om haar prachtige kleuren. Deze perkplant groeit het beste in halfschaduw.
  • Petunia: de bloemetjes van een petunia hebben de vorm van een trompet. Ze zijn verkrijgbaar met grote en kleine bloemetjes. Verder is de petunia ook erg kleurrijk en fleuren ze meteen je hele tuin op.
  • Hanggeranium: De hanggeraniums zijn een van de enige perkplanten die iets langer bloeien dan de andere perkplanten. Zo kun je deze al rond maart ophangen en blijven ze mooi tot ongeveer de eerste vorst in het najaar.
  • Lobelia: Lobelia’s zijn perkplanten die leuk zijn om te planten maar ook als hangplant. Ze bloeien in juni en blijven mooi tot ongeveer in oktober. Deze perkplanten zijn de verkrijgen in vele blauwtinten maar ook in het roze en wit.
  • Bacopa: de Bacopa heeft kleine bloemetjes en is daardoor erg subtiel. Ook deze perkplanten zijn weer erg leuk als hangplant als in de grond. De bacopa kan bloeien van mei tot oktober.