Vaste planten zijn kleurrijk, brengen sfeer in je tuin en zijn daardoor echt onmisbaar in iedere tuin. De meeste planten sterven in de winter bovengronds af en trekken zich ondergronds terug. Ieder jaar komen de planten vanzelf weer op. Er zijn ook vaste planten die niet afsterven in de winter, maar gewoon groen blijven. Grasplanten zijn hier een goed voorbeeld van.

Soorten vaste planten

Er zijn veel verschillende soorten vaste planten. Wil je dat een border het hele jaar lang mooi is? Zorg dan dat je allerlei soorten vaste planten plant.

Bloeiende vaste planten

Tussen de vaste planten zijn de meeste bloeiende vaste planten. De gemiddelde bloeitijd van kan dan ook verschillen van 3 weken tot wel 3 maanden. Een paar populaire bloeiende vaste planten zijn ridderspoor, klokjesbloem, lavendel, zonnehoed en het gebroken hartje.

Bodembedekkers

Een bodembedekker is ideaal om een groot oppervlak te bedekken. Een groot voordeel aan een bodembedekker is dat onkruid bijna geen kans maakt en dat het een makkelijke manier is om je border op te vullen.

Grassen

Er zijn veel soorten grassen. Het voordeel van grassen zijn dat ze het hele jaar door hun kleur behouden, wat erg ideaal is in de winter. Doordat er zoveel grassen zijn is er voor iedere tuin wel een passende grassoort. Zo zijn er grassen voor in de schaduw, voor de volle zon, droge grond en ook voor een vochtige grond.

Klimplanten

Klimplanten zijn zoals de naam al zegt planten die omhoog klimmen. Zo zijn deze klimplanten ideaal om een schutting of muur mee te bedekken. Vaak verliezen klimplanten in de winter hun bladeren, maar er zijn uitzonderingen. Een klimop is namelijk een echte wintergroene klimplant.

Nectar planten

Nectar planten zijn planten waar vlinders, bijen en andere insecten op af komen. Planten die veel nectar bevatten zijn bijvoorbeeld een vlinderstruik, lavendel en asters.

Bladplanten

Omdat de meeste vaste planten in de winter niet meer bloeien zijn de bladplanten ideaal. Bladplanten zorgen namelijk het hele jaar door voor een mooie invulling van de tuin. Je hebt bladplanten in allerlei soorten kleuren en vormen.